December de maand van feestjes, lekker eten, mooie kleding en familie en gezelligheid. Toch? Nee, we maken ons helemaal geen zorgen over wat voor eten we op de tafel moeten zetten, welke feestoutfit we moeten aanschaffen of hoe onze make-up er flawless moet uitzien en ga zo maar door. 

Hoe leuk de feestdagen ook zijn op het moment zelf, de voorbereiding vergt nogal wat tijd en moeite. En dit kan voor stress zorgen bij veel van ons. Met dit artikel geven we je 5 tips hoe je de feestdagen met zo min mogelijk stress doorkomt. 

Tip 1. Op tijd beginnen 

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar toch maken velen zich er schuldig aan: uitstelgedrag. Om dit tegen te gaan kun je een lijstje maken met wat er allemaal nog moet gebeuren voor de feestdagenSchrijf alles op wat in je opkomt en wacht er niet te lang mee, begin bijvoorbeeld na het lezen van deze blog. Zo creëer je overzicht voor jezelf en kun je inschatten hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt, zet dit erbij. 

Een paar punten die dan terug kunnen komen: 

  • Kadootjes kopen – Moet je nog kadootjes kopen? Hebben mensen al benoemd wat ze graag willenMaak een lijstje met welk kadootje je voor wie wilt kopen. 
  • Taakverdeling (organiseren, eten maken etc.) – Wie gaat wat doen die dag? Neem de regie in handen en bepaal wat jij wil doen voor die dag. Als je wacht op anderen om de leiding te nemen kun je soms lang wachten.  
  • Feestelijk uiterlijk – Er leuk uitzien tijdens de feestdagen is op zich niks mis mee. Maar om meteen in de stress te schieten en de hele stad of internet af te struinen  voor dat leuke  jurkje of hakken terwijl je er helemaal geen tijd voor hebt, is misschien niet nodig. Heb je toevallig niet al iets in de kast liggen wat je aan kunt doen? Nee, echt even serieus. 😉 Is stressvol shoppen echt nodig dit jaar?  
Tip 2. Kijk met een kritische blik naar je waarden (en relativeer) 

Soms is ons to-do lijstje iets groter dan de drie punten hierboven. Nee zeggen is ook lastig en voor je het weet heb je twintig taken die je nog moet doen voor eind december. Het probleem met overbelasting is vaak: dat je het zelf doet. Er is niemand die je dwingt. Je overvraagt jezelf. Bijvoorbeeld omdat je niemand wilt teleurstellen en omdat je er voor anderen wilt zijn. 

Het is zo vanzelfsprekend soms dat je er niet altijd bij nadenkt. Als je merkt dat je overbelast raakt, is het handig om hier eens bij stil te staan. Waarom mat je jezelf af? Misschien kreeg je wel met de paplepel ingegoten dat je voor iedereen klaar moet staan. Als je hierbij stil staat en merkt dat het te veel is, probeer er een middenweg te vinden. Familie en vrienden snappen het heus wel als je een taak minder doet, omdat je het al erg druk hebt. Dus vraag ze om hulp. 

Tip 3. Focus op waar je dankbaar voor bent 

Wat gaat er goed in je leven? En waar ben je dankbaar voor? Focus hier meer op in plaats van alleen maar te focussen op het negatieve. Zo ontstaat meer balans. Een goede gewoonte is om aan het einde van de dag even stil te staan bij gebeurtenissen waar je dankbaar of blij om bent, en er minstens drie op te schrijven. Zo kun je ook de voorbereidingen die je voor de feestdagen doet ook opschrijven. Het gaat niet alleen om het eindresultaat, elke stap die je doet vooraf om het een top dag te maken doet ertoe!  

Tip 4. Laat het op je afkomen 

De dag zelf kan voor zenuwslopende stress zorgen omdat alles samen komt. Een manier om minder stress te ervaren is je verwachtingen aanpassen. Verwacht niet te veel van jezelf en ook niet van anderen. Misschien denk je wel: mijn familie heeft drie uur in de keuken gestaan, want dat heb ik ook gedaan. Zo leg je de lat wel erg hoog voor anderen en jezelf. De kans op teleurstelling is dan ook vele malen groter. Laat de dag op je afkomen en wees blij dat je er met zijn allen bent. Het is geen wedstrijd. Geniet van elkaar en de gezelligheid.  

Tip 5. Neem tijd voor jezelf 

Als alle etentjes en feestjes eenmaal voorbij zijn, neem even rust voor jezelf. Ga lekker met een vriendin iets doen of doe even helemaal niks. Tijd om te ontstressen. Je hebt iets bereikt dus gun jezelf wat.  

Muziek, mediteren/yogaademhalingsoefeningen of een lekker warm bad met die heerlijke badschuim. Het zijn ideale middelen om je lichaam en geest te ontspannen en stress te verminderen. 

Heel veel plezier maar ook succes toegewenst deze feestdagen! Hopelijk heb ik met deze blog iets meer stress van je schouders gehaald.  

Heb je vaker last van stress dan alleen tijdens de feestdagen? Met deze mini-gids ‘Stuur op meer Structuur’ aan, zal ik je een eind op weg helpen met nog meer tips en tricks.  

Voor vragen of een vrijblijvende afspraak met mij kun je hier terecht!  

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨