Een van de challenge’s die ik de afgelopen jaren heb moeten overwinnen is mijn please gedrag opgeven. Ik ben een people pleaser.

Ik kom uit een gezin van 5, waar ik de oudste ben. Als oudste en als meisje, droeg ik de verantwoordelijkheid voor het gezin.

De ongeschreven regel was, ‘als het met Leila goed gaat, dan gaat het met het gezin ook goed’.

Best wel een verantwoordelijkheid voor een jonge meid, vind je niet? Dit zorgde ervoor dat ik het altijd maar goed wilde doen, voor alles en iedereen, maar vooral voor mijn ouders. Ik wilde dat ze trots op me zouden zijn.

Ik deed alles wat me gevraagd werd. Ik zorgde voor iedereen. Ik vroeg nooit iets voor mezelf. En ik durfde nooit nee te zeggen.

Toch voor mezelf kiezen

Als je dit 22 jaar lang hebt gedaan dan is het heel moeilijk om voor jezelf te kiezen en te gaan staan voor wie je bent. Toch was het verlangen om dat te gaan doen zo groot dat ik die keuze ook daadwerkelijk heb genomen. Ik heb een einde gemaakt aan dat please gedrag. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer iets voor een ander doe of alleen maar vind dat ik overal recht op heb. Nee, integendeel.

Ik geloof alleen niet dat het please gedrag ons dient, het heeft erbij mij juist voor gezorgd dat ik alleen maar verder van mezelf en de ander kwam te staan.

Ik ben van mening dat het nooit de bedoeling van ons, vrouwen is om over ons heen te laten lopen.

Hoewel ik opgevoed ben volgens de Arabische cultuur waar ze heel erg vasthouden aan de traditionele man-vrouw rolverdeling, ben ik het daar helemaal niet mee eens. Jammer pap.

Ik geloof in eigen keuzes maken, mijn eigen pad volgen en gaan staan voor mijn waarden en wat anderen van me vinden, dat boeit me niet meer.

Beste people pleaser, je hoeft niet iedereen tevreden te stellen

Toch zie ik in mijn omgeving nog veel vrouwen die over zich heen laten lopen en het please gedrag nog hebben, hoe succesvol en ambitieus ze ook zijn. Dat kleine meisje dat iedereen tevreden wil stellen, popt zo af en toe nog op. Maar geef ons de ruimte om onze vrouwelijke krachten te gebruiken en je hebt sterke, creatieve en wijze vrouwen die hun leiderschap durven te tonen en écht het verschil maken.

Jij bent de baas over je eigen leven

Leiderschap en keuzes maken. Daar ga ik het tijdens mijn Online Masterclass uitgebreid over hebben. Ik laat je zien hoe je de regie kunt nemen over je eigen leven. Hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen over je business/carrière om je droombaan te creëren. Gaan staan voor jezelf en datgene wat je doet is heel belangrijk namelijk. Je kunt allerlei business strategieën uitwerken en je kunt de kennis hebben maar als jij de lead hierover niet neemt dan zal je nooit het verschil en impact maken die je wilt.

Ben jij er klaar voor om bewuster krachtige keuzes te maken in jouw business of baan? Join mijn gratis Online Masterclass van ‘People Pleaser’ naar ‘Your Own Business Leader’! Reserveer jouw plek via deze link.