Als kind moest ik voldoen aan de verwachtingen van mijn familie. Maar ook later toen ik een goedbetaalde baan had op een Hogeschool had ik het gevoel te moeten voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ van mijn omgeving. Ik voelde een enorme druk en stress. Als kind moest ik voldoen aan de verwachtingen van mijn familie. Maar ook later toen ik een goedbetaalde baan had op een Hogeschool had ik het gevoel te moeten voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ van mijn omgeving. Ik voelde een enorme druk en stress. We hebben allemaal te maken met een enorme druk in deze hectische wereld. En dan heb ik het nog niet eens over de Corona crisis. Ik heb het over de druk die ons weerhoudt om vrij te leven, omdat er zoveel ogen op je gericht zijn bij alles wat je doet. Als jou vertelt wordt wat je moet doen en hoe je het moet doen dan raak je vervreemd van jezelf. 

 

Hoge druk en stress

Het is niet alleen moeilijk maar ook stressvol en vermoeiend om te moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het is moeilijk om aan het ‘perfecte plaatje’ te moeten voldoen om geaccepteerd te worden door een bepaalde groep. Het is moeilijk om te concurreren met anderen en om aan alle sociale normen te voldoen. Het is moeilijk om authentieke beslissingen te nemen als je belachelijk wordt gemaakt door anderen, omdat jij iets doet wat in hun ogen ‘out of the box’ of ‘gek’ is. 

Neem het heft in eigen hand

Maar je hoeft je hierdoor niet te laten beperken! Neem het heft in eigen hand en verander het. En ik begrijp die druk en stress maar al te goed, want ook ik heb het mogen ervaren en ik ging er bijna aan onderdoor. Als kind moest ik voldoen aan de verwachtingen van mijn familie. En later toen ik een goedbetaalde baan had op een Hogeschool had ik het gevoel te moeten voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ van mijn omgeving. Ik voelde een enorme druk en stress. om te moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar ik heb bepaalde keuzes in mijn leven gemaakt om het anders te doen, zodat mijn leven vrijer en lichter zou zijn. Ik wilde vrijheid ervaren en niet van mezelf vervreemd blijven raken.

De druk is hoog om zoals iedereen te zijn

Hier lopen we zoal tegenaan:

 • ook doen waar iedereen mee bezig is,
 • geaccepteerd te worden,
 • geliefd te zijn,
 • ergens bij te horen,
 • ‘geliked’ te worden,
 • succesvol zijn,
 • veel geld hebben,
 • “Iemand” zijn,
 • altijd bereikbaar zijn,
 • een partner hebben,
 • een goede baan te hebben,
 • het perfecte leven te leiden,
 • een groot huis hebben,
 • kinderen hebben,
 • een opleiding met aanzien,
 • er mooi uitzien,
 • slank zijn,
 • een goede ouder zijn,
 • hard werken,
 • alles alleen moeten doen en
 • constant AAN te staan.

Dit en al het andere maakt het leven zo zwaar, dat je aan jezelf gaat lopen twijfelen. 

 

Waar komt die druk dan vandaan?

We kunnen ons nooit vrij voelen als we constant onder deze zware druk moeten leven. En deze druk die we ervaren, komt uiteindelijk voort uit een diep gevoel van dat we vinden dat we niet genoeg zijn zoals we zijn. Dus in onze zoektocht naar liefde en goedkeuring van de de mensen om ons heen, begraven we ons onder de enorme druk om alles perfect te doen.

Het probleem met deze hele benadering is dat we constant op zoek zijn naar van alles en iedereen in de wereld om ons de liefde te geven die we eigenlijk onszelf moeten geven. We zoeken de kracht om in vrijheid te leven buiten onszelf, terwijl we het in onszelf moeten vinden.

De druk verlagen? Dat doe je zo. 

Wat je als eerste kunt en zou moeten doen: Accepteer dat de enige goedkeuring die je nodig hebt, die van jezelf is! 

Wil jij weten welke op welke manier je nog meer die hoge druk van voldoen aan de verwachtingen van anderen kunt verlagen of verbannen? Doe dan mijn zelfinzicht test en maak weer verbinding met jouw authentieke zelf.  En ontvang nog veel meer extra inzichten.