Eigen keuzes maken: vrijheid of vanzelfsprekend? 

Deze maand mei staat in het teken van vrijheid: als mens, ondernemer en als vrouw. Vrijheid om je eigen keuzes te maken, om je hart te volgen, om te gaan en te staan waar jij wil. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar is het dat wel? 

Leven volgens idealen van anderen 

In mijn praktijk zie ik steeds vaker vrouwen die hier mee struggelen. Vrouwen die het gevoel hebben dat ze geleefd worden door hun gezin, carrière, bedrijf en anderen. Die altijd maar leven volgens het standaard riedeltje omdat dat als ‘normaal’ wordt gezien. Ze voelen zich (soms onbewust) gepasseerd, onrustig en gefrustreerd omdat ze altijd maar concessies moeten doen en moeten voldoen aan idealen die niet van zichzelf zijn. 

Ik begrijp deze vrouwen heel goed, want ik heb ook jarenlang het leven geleefd van anderen. Als klein meisje kreeg ik al te horen wat ik wel en niet mocht en hoe ik me moest gedragen. Mijn leven was al helemaal voor me uitgestippeld. In het begin wist ik niet beter en heb ik het toegelaten, maar op mijn 23ste besefte ik maar al te goed dat dat niet mijn leven was.

En daar begon mijn struggle, want wat moest ik nu doen? Toch vasthouden aan wat ik gewend was? De patronen, gedachten en gewoontes waar ik mee opgegroeid was? Of ga ik daar van losbreken en mijn eigen pad kiezen? Ik voelde me steeds ongelukkiger worden, want wat mijn hoofd riep, voelde mijn hart niet.

 Het heft in eigen hand nemen

Gelukkig kon ik voor mezelf kiezen en mijn eigen hart volgen. Ik besloot voortaan mijn EIGEN keuzes te gaan maken en niet meer te leven volgens de idealen van anderen.  Ik had al die jaren mijn leven opgeofferd voor anderen en nu was het toch echt tijd om mijn eigen leven te gaan leven. Was dit makkelijk? Nee, zeker niet. Ging het vanzelf? Ook dat niet. Maar was het de moeite waard? Jazeker! Het heeft me gebracht waar ik nu sta. Zelfverzekerder, vrijer, energieker, krachtiger, ik durf nee te zeggen (en ja tegen mijzelf), ik maak authentieke keuzes en ik leef mijn leven zoals ik dat wil. En dat gun ik iedere vrouw!

Maar waarom doe ik dan zo? 

Onderzoeker Maslow legde in zijn piramide van basisbehoeften al vast dat ‘het gevoel ergens bij te horen’ 1 van de belangrijkste behoeften is van de mens. Dus eigenlijk is het heel logisch dat je geneigd bent te te leven naar de verwachtingen van anderen. Zo weet je onbewust altijd dat zij tevreden met je zullen zijn en dan jij er dus nog ‘bij hoort’.

Maar als je altijd leeft naar de verwachtingen van anderen, hoe weet je dan echt wat jij wilt en wat jij leuk vindt om te doen? Straks ben je 75 en kijk je terug op je leven met spijt omdat je altijd maar hebt gedaan wat anderen van jou verwachtten, i.p.v. wat je zelf leuk vond om te doen!

Er is zelfs onderzoek gedaan  (stuur me even een berichtje als je de video wil zien) naar wat de grootste spijt van mensen die op hun sterfbed lagen was. Meer dan de helft van de mensen gaf aan dat hun grootste regret was dat ze altijd hadden geleefd volgens de verwachtingen en idealen van anderen! Nou als dat niet een overtuiging is om actie te ondernemen! 

Leven zoals jij dat wil 

Mijn droom is dat elke vrouw, die het gevoel heeft geleefd te worden, waar dan ook ter wereld, te helpen, begeleiden en inspireren om vanuit vrijheid, authenticiteit en zelfvertrouwen te leven, zodat ze de vrijheid ervaart om echt te gaan doen wat ze wil en vol vertrouwen dichter bij haar authentieke geluk komt.

Je hoeft geen concessies (meer) te doen, om te leven in vrijheid, vanaf vandaag kun jij je leven en carrière gaan inrichten ‘on your terms’.

 Je leven gaan leiden zoals JIJ dat wilt? Eigen keuzes maken. Het kan, écht waar! Door in contact te komen met je authentieke zelf, kan jij voortaan autonome keuzes maken en het leven creëren dat jij het liefste wilt, ongeacht de omstandigheden.

Heeft deze blog jou aan het denken gezet om te gaan onderzoeken wat JIJ nou wilt? Of hoe je daar moet komen? Boek hier jouw gratis Clarity Coach Call! Tijdens deze sessie help ik jou door middel van de juiste vragen weer in 40 minuten op jouw eigen pad.  Hoor/zie ik je binnenkort?