‘NEE’ WILLEN ZEGGEN MAAR ‘JA’ ER UIT FLOEPEN!

Laatst kwam Anne bij mij, voor een coachingsgesprek en voordat we op onze stoelen gingen zitten riep ze: “Aaah wat stom zeg, heb ik gisteren toch weer ‘Ja, dat doe ik wel’ tegen die collega gezegd, terwijl ik heel de tijd ‘nee, nee, nee, nee’ dacht. Waarom doe ik dit mezelf toch elke keer aan?! Elke keer zet ik mezelf klem, door ‘ja’ te zeggen, tegen iets wat ik eigenlijk helemaal niet wil.“

En waarom is het nou zo moeilijk om ‘Nee’ te zeggen? Het is toch ook gewoon een antwoord?

De meeste van ons durven geen nee te zeggen, omdat hun grootste angst afgewezen te worden is en niet meer ‘geliked’ te worden. Bang dat je elke keer iemand zou teleurstellen, boos zou maken, hun gevoelens pijn zou doen of onbeleefd zou zijn.

Maar als jij elke keer ‘Ja’ eruit floept tegen iemand, zeg je eigenlijk gewoon keihard ‘Nee’ tegen jezelf! Je bent op dat moment meer bezig met wat de ander over je zou denken dan dat je bezig bent met je eigen ik. Je eigen ik, zadel je op met stress, vermoeidheid en ‘gedoe’.

En dit zijn nou net de ingrediënten om burned out, stressed out en depressief te raken. Wist je dat In 2015 bijna 2.000 meldingen van overspannenheid en burn-out bij werknemers geregistreerd zijn bij de Nationale Registratie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Dit is bijna 25% van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten en het stijgt nog ieder jaar. (Bron: ministerie van volksgezondheid en zorg).

Dus daar zat ik met Anne, een super leuke, lieve en enthousiaste meid. Ze weten haar op d’r werk dan ook altijd te vinden, want ze doet haar werk goed. En zij wil niemand kwetsen door ‘Nee’ tegen ze te zeggen, dus zegt ze overal ‘Ja’ op. Lekker handig voor haar collega’s. En thuis wil ze ook de moeder zijn die het goed doet, de moeder zijn die alle aandacht heeft voor d’r kinderen. Ze wil haar kinderen een goede basis geven, zodat ze het straks allemaal zelf kunnen, dus dat betekent nu investeren in helpen met huiswerk, veel knuffelen en bij elke sport- en schoolactiviteit op tijd aanwezig zijn. En manlief wil natuurlijk ook knuffelen…;-) En de was ligt ook te wachten om opgepakt te worden.

Dus Anne had totaal geen rustmomenten, Anne probeerde de drukke dag af te sluiten met 1 wijntje maar dat werden er steeds meer. Sporten en Me-time daar had ze gewoon geen tijd en energie meer voor.  Het weekend zat altijd bommetje vol, want ze vond dat ze overal aanwezig MOEST zijn, want dan had ze nog het idee dat ze “iets leuks” deed in haar leven. Maar zoals het er naar uit zag, leek Anne eerder te lijden aan FOMO (the Fear of Missing Out), de angst om iets belangrijks of leuks te missen.

EN TOEN?

Je snapt wel, dit was niet vol te houden voor Anne, haar lichaam begon te protesteren. Ze sliep slecht, dronk steeds meer en vaker, omdat ze dacht dat ze dan beter kon slapen, op d’r werk ging het eigenlijk ook niet zo goed meer en ze ging met zware tegenzin naar haar werk. Thuis werd ze steeds prikkelbaarder tegen haar kinderen en partner, zo gezellig was het thuis dus ook niet meer. Anne liep zichzelf constant in de weg en op een dag werd het haar allemaal teveel, de emmer liep over toen haar dochter haar om iets onbenulligs vroeg en er ineens een keiharde ‘NEEEEEE!’ uit Anne d’r mond kwam. Kind huilen natuurlijk. Oeps!! Dit was niet de bedoeling. Anne voelde zich super schuldig en wist dat er nu iets moest veranderen.

Toen Anne bij mij kwam zat ze tegen een burn out aan. Ze wist zich net op tijd te realiseren dat dit zo niet langer kon en dat ze hulp nodig had. We werken nu aan hoe Anne meer grip kan krijgen op haar tijd, energie en mindset. En met name het thema ‘Nee’ zeggen behandelen we uitgebreid, want Anne is een pleaser. En dat is niet erg maar je moet jezelf niet uit het oog verliezen, blijf wel jezelf bovenaan je to-do list zetten. Kan dit dan? Jazeker, kijk maar naar mij, ik vind het juist heel fijn dat ik anderen kan helpen en dat doe ik ook heel graag. Maar wel op mijn termen en volgens mijn planning, want anders is het niet vol te houden, kan ik nooit de kwaliteit garanderen die ik wil geven en heeft niemand wat aan me als ik omval.

Lees hier de blog waarin ik beschrijf hoe je in 3 stappen Nee kunt leren zeggen.

I’TS GOOD TO FEEL GOOD

En dat is wat Anne nu ook in ziet, we werken aan haar prive-werk balans, onder andere dus door meer meer grip te krijgen op haar tijd, energie en midnset maar ook door meer zelfvertrouwen en meer aandacht en tijd voor haar te creëren. In het weekend worden er nog alleen maar dingen gepland die haar energie en een feelgood gevoel geven. Een super mooi traject waar je een relaxter en vrijer Anne ziet. Anne heeft zelfs weer dromen en plannen om naar uit te kijken.

En dat is waarom ik mijn werk zo graag doe. Om vrouwen zoals Anne weer te laten ontdekken dat het leven zoveel mooier kan zijn als je wat vaker voor jezelf kiest. Om ze tools te geven en te inspireren om ‘het heft in eigen handen te nemen’. Want alleen dan krijg je datgene voor elkaar wat je graag wilt.

Vind jij het NU ook tijd worden om de verwachtingen van anderen achter je te laten en voortaan te gaan leven vanuit je hart? Is het niet gewoon tijd om eindelijk je mooiste droomleven te gaan leven?

BEN JIJ EEN ANNE?

Misschien herken jij je in Anne haar verhaal maar misschien ook helemaal niet of gedeeltelijk. Misschien wil jij je verhaal aan mij kwijt, kan je wat tips en tools gebruiken. Je bent dan van harte uitgenodigd om contact met mij op te nemen. Dit kan door een gratis Clarity Coach Call sessie aan te vragen. Elke maand bied ik hier 5 plekken voor. Het gaat rap met de aanmeldingen hiervoor dus mocht je interesse hebben dan zou ik snel een plekje claimen.

Dan help ik je graag verder bij jouw persoonlijke en zakelijke groei!